Subsidies scholenbouw begeleiden

01 Klassiek traject van subsidiëring

De dienst schoolgebouwen van OVSG ondersteunt besturen met bouw- of renovatieplannen bij het indienen van een dossier en bij het hele verloop van het project. In schooljaar 23-24 krijgen 176 besturen advies of ondersteuning. De opdrachtgevers, lokale besturen, kiezen vaak bewust voor multifunctionele gebouwen die renderen voor alle bewoners, van jong tot ouder.

Om op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen, scholen de stafmedewerkers scholenbouw zich bij in topics zoals asbestverwijdering, energietransitie, groene speelplaatsen, EPC enzovoort. Zo kunnen ze aan de besturen up-to-date advies verlenen. Ook leggen ze regelmatig plaatsbezoeken af aan innovatieve projecten zoals De Ruimtevaarder in Dentergem of Academie Dil-Arte in Dilbeek met als doel andere besturen op hun beurt te inspireren.

Dries Naulaers en Geert Gabriëls,
OVSG-experten in subsidiëring van scholenbouw

02 Uitwisseling met Nederland

Op 3 oktober krijgt OVSG bezoek van enkele medewerkers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Nederlandse ministerie van Onderwijs en het Landelijk Kenniscentrum Ruimte. Zij komen zich informeren over hoe onze subsidiëring binnen de DBFM-formule (Design, Build, Finance, Maintain) toegepast wordt. Na een toelichting in Huis Madou over de Vlaamse manier van werken, brengen we een bezoek aan de DBFM-school De Doening in Vilvoorde.

Bezoek van de Nederlandse collega’s aan OVSG en aan De Doening in Vilvoorde

03 Projecten en inforondes

Traditiegetrouw organiseren we elk schooljaar infosessies voor besturen die subsidiëring willen aanvragen voor een bouwproject. We combineren hierbij fysiek en digitaal overleg en kunnen zo op maat en individueel ondersteunen. De schoolbesturen krijgen advies over hoe ze hun dossier kunnen actualiseren en hoe ze een maximaal subsidiebedrag kunnen verkrijgen. 

Daarnaast worden heel wat infosessies georganiseerd over specifieke onderwerpen.

In oktober (11, 19 en 25 oktober) organiseren we met de dienst schoolgebouwen infomomenten (Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Brussel) waarop we onze schoolbesturen uitvoerig informeren over de oproep voor DBFM-projecten (Design, Build, Finance, Maintain) onder de naam Scholen van Vlaanderen. We tonen hierbij ook voorbeelden uit de praktijk van de DBFM-ronde Scholen van Morgen. Die praktijkvoorbeelden zijn herkenbaar en bruikbaar voor onze leden.

Onze oproep wordt duidelijk gehoord want 31 mensen schrijven zich hiervoor in. Dat resulteert in het indienen van 15 dossiers in de derde ronde van Scholen van Vlaanderen. De Vlaamse Regering selecteert vijf nieuwe bouwprojecten (waarvan 3 voor het deeltijds kunstonderwijs), goed voor een totaal van meer dan 33 000 m² nieuwe schoolgebouwen.  De overige, niet weerhouden dossiers staan op de reservelijst.

Op een infosessie op 6 november ondersteunen we schoolbesturen die eraan denken om een schoolgebouw te (ver-)bouwen door de mogelijke subsidieprocedures toe te lichten. We ontvangen 22 geïnteresseerde schoolbesturen in Huis Madou in Brussel.

Op 19 februari is het de beurt aan de schoolbesturen die op de priorlijst 2026 staan. We ondersteunen op die manier de besturen die een aanbestedingsklaar dossier moeten insturen bij AGION. 12 besturen tekenen in.

Het nieuwe Decreet leidt tot heel wat onzekerheid en vragen bij scholen en schoolbesturen. Aan elke nieuwe subsidieaanvraag van minstens 400 m² moet een engagement worden toegevoegd waaruit blijkt dat de school breed zal worden opgesteld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er heel wat belangstelling is voor een webinar over dit onderwerp. Er is zo veel belangstelling dat we de geplande sessie van 6 mei nog eens overdoen op 31 mei. In totaal bereiken we 147 geïnteresseerden.

Lees ook OVSG | Vijf voorwaarden om je schoolgebouw vlot te delen

In de scholen van Duffel wordt de infrastructuur gedeeld
met verschillende verenigingen.

Inclusief onderwijs veronderstelt ook dat je gebouw hiervoor geschikt is. Daarom organiseren we op 3 juni een webinar met experten prof. Ann Heylighen (KULeuven) en Els Van Meerbeeck (architect bij 123Carton). Zij tonen aan hoe je een gebouw toegankelijk en inclusief kunt ontwerpen. Naast de theoretische toelichting brengt schepen Isabelle Degezelle het verhaal uit de praktijk van de Kappaertsite in Zwevegem waar DKO, Buitengewoon onderwijs en kinderopvang worden samengebracht. Er is van bij het ontwerp veel aandacht voor toegankelijkheid en mobiliteit, duurzaamheid en integratie in de omgeving. 41 belangstellenden volgen dit zeer leerrijke webinar.

Schepen Degezelle bij de Kappaertsite die multifunctioneel en toegankelijk ontworpen is.

In het najaar 2023 komt er 75 miljoen aan middelen vrij voor onderwijsregio’s die nood hebben aan extra plaatsen op school. Deze 75 miljoen zal gaan naar projecten voor secundair onderwijs en buitengewoon onderwijs (basis en secundair). De stafmedewerkers scholenbouw ondersteunen de besturen en volgen de verdeling van de middelen – volgens Onderwijsdecreet II – mee op in de centrale taskforce. In uitvoering van een derde ronde van de capaciteitsmonitor krijgen deze projecten in de lente van 2024 een ‘groen licht’  van de Vlaamse Regering. Dat resulteert in een bedrag van 6 381 011 euro voor vier projecten van OVSG-leden.

Ondertussen start ook een nieuwe bevraging in functie van de opmaak van een vierde capaciteitsmonitor.

04 ’t Is feest, de school opent!

Na een proces van jaren is het tijd voor een officiële opening, een feest voor het bestuur, directie en team, de leerlingen, de buurt en de lokale gemeenschap. We zijn op die momenten graag te gast om een nieuwe toekomst voor actueel kwaliteitsvol onderwijs in een duurzaam gebouw te vieren.

  • 01/09/23: GBS Sint-Jan, Arendonk
  • 29/09/23: Basisschool Cade,  Aartselaar
  • 14/10/23: Stedelijke basisschool Echo, Oudegem – Dendermonde
  • 08/01/2024: Campus Mutsaard, Neder-over-Heembeek
  • 19/01/2024: GBS Sterk, Asse-Krokegem
  • 23/02/2024: GBS Blokbos, Lot Beersel
  • 18/03/2024: eerstesteenlegging Kappaertsite, Zwevegem
  • 22/04/2024: Voorstelling project GBS Van Asbroeck, Jette
  • 20/05/2024: Voorstelling nieuw capaciteitsdossier Beekpark Zuid, GITHO Nijlen
  • 29/05/2024: GBS Nest, Kuurne
  • 01/06/2024: GBS ’t Rakkertje, Lennik
  • 11/06/2024: Hoofdstedelijke basisschool De Zennestraal, Brussel

05 Cijfers

  • In juni 2024 zijn er 224 wachtende dossiers uit het stedelijk en gemeentelijk onderwijs, goed voor een netto raming van in totaal 809 954 580 euro aangemelde noden voor schoolgebouwen. Deze dossiers op de wachtlijst vertegenwoordigen een geraamd subsidiebedrag van 642 765 679 euro.
  • 24 besturen hebben zich in het schooljaar 2023-2024 aangemeld voor een totaal subsidiebedrag van 55 429 897 euro.

Scroll naar boven